Bestemming: Haven van Zeist. De geschiedenis van de Biltse en Zeister Grift

In de documentaire wordt de tocht per boot van de Weerdsluis in Utrecht naar de haven van Zeist opnieuw gemaakt. Het werd een ontdekkingstocht: is de Grift nog bevaarbaar, zijn de bruggen voldoende hoog om onderdoor te varen en is de haven van Zeist ook in deze tijd nog per boot bereikbaar?
De film Bestemming: Haven van Zeist is een verslag van die reis, vol met lastige obstakels én met verrassende beelden van een vergeten route tussen Utrecht en Zeist.

De Biltse en Zeister Grift werd in het midden van de zeventiende eeuw aangelegd op initiatief van De Staten van Utrecht. Drie eeuwen lang werd een groot deel van de goederen tussen Amsterdam, Utrecht, De Bilt en Zeist getransporteerd over de Grift. Er werd zand, mest en landbouwproducten vervoerd. Maar ook huisraad voor de buitenplaatsen en ook de materialen voor de bouw van Slot Zeist werden via deze waterweg getransporteerd. In de jaren twintig van de twintigste eeuw voeren jaarlijks nog 3.200 boten door de Koppelsluis, gelegen in Zeist-West.
Aan- en afvoer van goederen in Zeist vond grotendeels plaats via de loswallen bij de Waterigeweg. Daarmee beschikte Zeist over een heuse haven. Maar in de jaren dertig van de 20de eeuw verloor het vervoer over water de concurrentie met het transport over de weg. In 1949 werd de laatste boot uit de vaart genomen en kwam een einde aan het vervoer over de Grift. De vaarweg was in totaal drie eeuwen lang van vitaal belang geweest voor de economische ontwikkeling van De Bilt en Zeist.

 

Regie: Pieter Veraart en Kees Kort
Productiejaar: 2015
Speelduur: 54 minuten
Levering: DVD-Video PAL en USB stick met video in mp4 HD formaat
Prijs: € 18,50 + € 4,- verzendkosten

Trailer