Documentaire Bestemming: Station Zeist is klaar!

In de nieuwe documentaire van Het Rozenhuis Bestemming: Station Zeist wordt het verhaal van een verdwenen en vergeten spoorlijn verteld. Vanaf 1901 was het mogelijk om rechtstreeks per trein van Utrecht naar Zeist te reizen. De spoorlijn werd geëxploiteerd door de Nederlandsche Centraal Spoorweg Maatschappij en heeft driekwart eeuw gefunctioneerd. Het eigen station van Zeist lag aan het einde van de Slotlaan. Hier stonden ook de tramremises van de tramlijn tussen Utrecht en Zeist. Vlak naast het spoorwegemplacement was de Zeister gasfabriek gevestigd.

In de documentaire wordt opnieuw de reis gemaakt van het Utrechtse Buurtstation via Bilthoven naar Station Zeist. De centrale vraag in deze documentaire is: wat heeft dit lokale spoor betekend voor de ontwikkeling van de dorpen Zeist, Huis ter Heide, Bosch en Duin en Bilthoven.
De documentaire Bestemming: Station Zeist is de derde film in een drieluik over de geschiedenis van Zeist.
U kunt vanaf 1 november de documentaire vast op DVD of USB-stick bekijken door deze te bestellen (nu alvast bestellen)

Trailer

Door de coronasituatie is het op dit moment niet mogelijk de traditionele première in samenwerking met het Zeister historisch Genootschap (ZHG) in bioscoop Figi te houden. Wel zal er eind oktober in het Spoorwegmuseum een preview van de documentaire worden georganiseerd voor al die diegenen die aan de documentaire hebben meegewerkt en voor de sponsoren.
Hopelijk is het mogelijk in het nieuwe jaar in samenwerking met het ZHG publieksvoorstellingen in Zeist te organiseren.