Documentaire over de Biltse en Zeister Grift

Rozenhuis Producties werkt aan een documentaire over de Biltse en Zeister Grift, de oude vaarweg tussen Utrecht en Zeist. De documentaire zal een beeld geven van de betekenis van deze vaarweg voor de Utrechtse regio drie eeuwen lang een belangrijke as vormde voor de economische ontwikkeling van De Bilt en Zeist.

In de documentaire maken we opnieuw de reis over water van Utrecht via De Bilt naar Zeist. Een ontdekkingstocht, want is de vergeten Biltse en Zeister Grift nog bevaarbaar? En is de bestemming van toen, de oude haven van Zeist, ook nu bereikbaar?
Onderweg ontmoeten we diverse deskundigen die de verschillende aspecten van de geschiedenis van de Grift belichten. Over het belang van de aanleg van de Grift en wie de initiatiefnemers waren, wat voor soort boten er voeren en welke goederen zij transporteerden. En hoe vond het onderhoud en beheer van de Grift plaats? Dit zijn elke van de vragen die in de documentaire beantwoord worden. In de documentaire komen ook oude Zeistenaren aan het woord, die nog op de Grift gevaren hebben of die met eigen ogen gezien hebben hoe het vervoer over de Grift plaatsvond.

De première van de documentaire vindt plaats op 5 oktober ’s avonds in de bioscoop van Figi te Zeist. Rozenhuis Producties werkt hiervoor samen met het Zeister Historisch Genootschap (ZHG). De documentaire wordt op DVD uitgebracht en zal te koop zijn via het ZHG.

Ook wordt er een symposium georganiseerd, door Het Rozenhuis Producties in samenwerking met de gemeente Zeist over de vraag hoe de Biltse en Zeister Grift, die drie eeuwen lang zo’n vitale rol in de ontwikkeling van de regio heeft gespeeld heeft, in de toekomst als cultureel erfgoed behouden kan blijven. Daarbij worden mogelijke initiatieven besproken om de aandacht voor en de benutting van het erfgoed te versterken.