Documentaire ‘Van Utrecht naar Seijst, in het spoor van oude en vergeten wegen’ in afrondende fase.
De nieuwe documentaire van het Rozenhuis: Van Utrecht naar Seijst, in het spoor van oude en vergeten wegen is bijna klaar. De première vind plaats op 1 oktober om 20.00 uur in Figi te Zeist.
De makers van de documentaire, de Zeistenaren Kees Kort en Pieter Veraart gingen op ontdekkingstocht. Zij maakten de reis vanuit Utrecht naar Seijst via de route die vanaf de vroege middeleeuwen honderden jaren gebruikt is. Zij namen de koets en vertrokken vanuit het Ledig Erf in Utrecht. Het werd een ontdekkingstocht. Welke delen van de route zouden nu nog terug te vinden zijn? En zou Zeist ook in deze tijd nog via de oude middeleeuwse route te bereiken zijn.
De documentaire is een filmverslag van die reis met beelden, verhalen en interviews over een vergeten oude weg tussen Utrecht en Zeist. Ook is ten behoeve van de beleving van het reizen in de Middeleeuwen een rit met een paard en koets over de oude wegen tussen Utrecht en Zeist gemaakt.
De oude route van Utrecht naar Zeist in de Middeleeuwen is tot leven gebracht aan de hand van eigen onderzoek van oude kaarten en via interviews met verschillende historici. Deze zijn gespecialiseerd in Middeleeuwse geschiedenis en/of de geschiedenis van het vervoer.
Reizen in de middeleeuwen tussen Utrecht en Zeist
Al in de vroege middeleeuwen werd er veel gereisd tussen Utrecht en Zeist. De weg was onderdeel van een belangrijke internationale route tussen de bisdommen van Utrecht en Keulen. In de Middeleeuwen startte de route van Utrecht naar Seijst bij de Tolsteegpoort, de oostelijke poort van de stad. De weg liep langs de Kromme Rijn en via Zeisteroever en de Brugakkerweg naar de Zeisterbrug. Hier kwamen vroeger de reizigers uit Utrecht het dorp binnen.
Reizen was lastig in de Middeleeuwen: wegen waren niet geplaveid, ze waren vaak modderig en soms waren er helemaal geen wegen. Zoals door het moerasgebied tussen Utrecht en Seijst, dat tot in de 12de eeuw onbegaanbaar was zodat men er omheen moest reizen.
.
Toch deden veel reizigers Seijst aan. Hoe reisden al deze mensen en waar verbleven zij onderweg? Langs welke knooppunten kwamen zij en waar konden ruiters en postkoetsen hun paarden verversen? De documentaire laat zien welke ontwikkeling Zeist en Utrecht én het daartussen gelegen platteland doormaakten en wat dat betekende voor de aanleg en het gebruik van wegen